Pálmakakadu

Pálmakakadu

A pálmakakadu (Probosciger aterrimus), más néven feketekakadu vagy arakakadu, a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó Probosciger nem egyetlen faja.



Az Indonéziához tartozó Aru-szigetek, Misool-sziget, Pápua Új-Guinea és Ausztrália északkeleti részén, a York-félszigeten honos. Új-Guineában a trópusi esőerdő övezetben, Ausztráliában az esőerdő- és az eukaliptuszövezet határán fordul elő.

Alfajai:
Probosciger aterrimus aterrimus - ez az alap alfaj
Probosciger aterrimus goliath - nagyobb és sötétebb a tollazata.
Probosciger aterrimus macgillivrayi
Probosciger aterrimus stenolophus - bóbitája erősebb és keskenyebb.

Testhossza 60 centiméter, testtömege 900-1000 gramm. Az alapszíne szürkésfekete, homloka és kantárja fekete és csupasz po­fafoltja vörös. Erős bóbitát visel. A tojó valamivel kisebb termetű, mint a hím.

Magányosan, párban vagy egészen kis csoportban él. Többnyire naphosszat a fák koronájának legmagasabb pontján ül vagy a lombok felett röpköd. Általában rövid távolságokat repül, időnként siklórepülésekkel szakítva meg a szárnycsapásokat. Pál­madióval, magvakkal, gyümölcsökkel, rügyekkel, bogyókkal táplálkozik ezeket a fák ágai közt, vagy a földről szerzi.

Hívójele rendszerint kéttagú füttyentés. Vészjele erős, szaggatott rikácsolás.

Fák odvába készíti fészkét ágak felhasználásával. az odú többnyire igen magasan van, a pár előszeretettel használja ugyanazt az odút éveken át. Fészekalja egyetlen tojásból áll, melyen 28-35 napig kotlik a tojó és a hím eteti őket. Kirepülési idő még 95-110 nap. A hím nem megy be az odúba, hanem kívülről eteti a tojót.

Az arakakadu szigorúan védett, CITES I. besorolású, csak állatkertek tarthatják.

Rendszertani besorolás:
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Kakadufélék (Cacatuidae)
Alcsalád: Pálmakakaduformák (Microglossinae)
Nem: Probosciger
Kuhl, 1820
Faj: P. aterrimus

Forrás:
Pálmakakadu - Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése